Minimalismus v jídle

Ano, i v jídle existuje minimalismus. Tím samozřejmě není myšleno, že si musíte dát ráno jedno vejce, v poledne jednu bramboru a večer jednu papriku. Jde o kombinaci základních, ideálně sezónních a především čerstvých surovin, pomocí kterých se dá vykouzlit opravdu hodně zajímavých, výživných a chutných jídel.

Minimalistický jídelníček u mě

Pro mě znamená minimalismus v jídle to, že pokud si jídlo připravuji sám, což je 90% mých jídel, používám minimum ingrediencí, ale takových, aby každé jídlo bylo vyvážené a hlavně mi chutnalo. Kombinací několika základních surovin, jsem schopen sestavit několik desítek jídel, které mě zasytí, dodají maximum živin a energie. Vzhledem k tomu, že dávám přednost rostlinným potravinám a to především nezpracovaným, je kombinování např. luštěnin, zeleniny a ovoce fakt jednoduché, zábavné a taky hezky barevné.

Co a jak připravovat

Internet je plný různých minimalistických receptů a kombinací jídel, které mohou do začátku posloužit jako dobrá inspirace. Stejně si ale nakonec každý, kdo se rozhodne řešit minimalistický jídelníček najde svoje kombinace sám. Každému vyhovuje něco jiného a tak je to správně. Myslím, že důležité je hlavně to, abychom jídlem zbytečně neplýtvali, vybírali kvalitní suroviny je-li to možné a pokud možno podporovali lokální farmáře a producenty.